İrlanda’da Hava Şartları
İrlanda, her mevsimi zamanında yaşayan ülkelerden biridir. İrlanda’nın muhteşem manzaraları ve yeşil doğasının bir nedeni de İrlanda’daki hava şartlarıdır. İrlanda’nın hava şartlarını anlamak için önce coğrafi konumu bilmek gerekir.
İrlanda, kuzeyi ve batısı Atlantik Okyanusu, kuzeydoğusunda ise Kuzey Kanalı ile çevrili bir adadır. Doğuda İrlanda Denizi, St. George Kanalı ve güneybatıda Kelt Denizi yoluyla Atlantik Okyanusu’na kıyısı vardır. Ülkenin batı tarafı çoğunlukla engebeli uçurumlardan, tepelerden ve dağlardan oluşur. Ülkenin iç kesimleri ovalar, buzul kil ve kum birikintilerinin yanı sıra önemli bataklık alanları ve birkaç gölle kaplıdır.
İrlanda, Avrupa’nın en az orman bulunan ülkelerinden biridir. Ülkede bulunan yerel ağaç türleri arasında; meşe, dişbudak, ela, huş, kızılağaç, söğüt, titrek kavak, karaağaç, üvez ve alıç gibi yaprak döken ağaçların yanı sıra sarıçam, porsuk ve çilek ağaçları gibi yaprak dökmeyen ağaçlar yer alır. Çiftliklerin genişlemesi, bataklık sorunları ve artan nüfus, ormanlık alanların yok olmasına neden olmuştur. Günümüzde İrlanda’nın yalnızca %10’u ormanlık alandır. Bu ormanlık alanların da yalnızca %2’si yerli ağaçlardan oluşur. Kalan kısım yerli olmayan kozalaklı ağaçlandırmalarından oluşur. Devlet kurumu olan ve orman işletmesi işlevi bulunan Coillte’ye göre, ülkenin iklimi, İrlanda’ya Avrupa’daki ormanlar için en hızlı büyüme oranlarından birini sağlamaktadır.
Hava Şartları
Atlantik Okyanusu ve Gulf Stream’in ısınma etkisi, İrlanda’daki hava durumunu doğrudan etkiler. Sıcaklıklar bölgesel olarak farklılık gösterir, orta ve doğu bölgeleri dış kesimlere göre daha ekstrem hava koşullarına sahip olabilir. Bununla birlikte, ılıman bir okyanus iklimi nedeniyle, sıcaklıklar kışın nadiren -5 °C’nin altına düşerken, yazları 26 °C’nin üstüne çıkar. İrlanda’da kaydedilen en yüksek sıcaklık 26 Haziran 1887’de Kilkenny’deki Kilkenny Kalesi’nde 33,3 ° C’yken, kaydedilen en düşük sıcaklık Sligo’daki Markree Kalesi’nde -19,1 °C’dir.
Yağışlar genellikle kış aylarında daha fazla olurken, yazın ilk aylarında ise daha az oranda görülür. Güneybatı bölgeleri, güneybatı rüzgârlarının sonucunda diğer bölgelere oranla daha fazla yağış alırken, Dublin en az yağış alan bölgelerden biridir. Ülkenin güneydoğusu en çok güneş alan bölgesidir. İrlanda genellikle her yıl 1100 ila 1600 saat arasında güneş ışığı alır, bu da çoğu bölgede günde ortalama 3,25 ila 3,75 saat arası güneş var demektir. En çok güneş olan aylar Mayıs ve Haziran’dır. Ülkenin güney ucu yazları günde 7 saat güneş alır. Aralık ayı en karanlık ay olarak bilinir ve ortalama günlük güneş ışığı kuzeyde yaklaşık 1 saat ile güneydoğuda yaklaşık 2 saat arasında değişir. Dublin’deki Phoenix Park’ta yapılan ölçümlere göre 1881’den 1980’e kadar olan 100 yılın en güneşli yazı 1887 yazı olurken, en karanlık yaz ayı ise 1980 yılında yaşanmıştır.
İrlanda’da eğitim almaya gidecek öğrenciler diğer tüm etkenler gibi hava durumu hakkında da bilgi sahibi olmalı ve ona göre bavul hazırlamalıdır.